Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być przyczyną twoich problemów zdrowotnych, udaj się do dietetyka lub lekarza gastrologa. Eliminacja glutenu z [...]
[...] Przykładowo, w niektórych krajach cisaprid wycofano lub jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem [...]
[...] 1,0 izolaty białka sojowego 1,0 wołowina 0,92 soja (nasiona) 0,91 fasola 0,68 groch 0,69 płatki owsiane 0,57 soczewica 0,52 orzechy arachidowe 0,52 ziarno pszenicy 0,40 gluten pszenicy 0,24 Poza tym białka roślinne nie mają często kluczowych aminokwasów. Przykładowo: w mleku, takimi aminokwasami są metionina i cystyna, w serach twarogowych [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
[...] toksykologia", WYDANIE III Allen LH1. „How common is vitamin B-12 deficiency?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19116323 Marta Stępień, Paweł Bogdański „Nadwrażliwość na gluten— fakty i kontrowersje” https://talia.edu.pl/UserAttachments/36960-47620-1-SM-marta-stepien.pdf Olafsson AS, Sigurjonsdottir HA. :INCREASING PREVALENCE OF ADDISON [...]
Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]
[...] błonnika, nie zwiększa objętości po gotowaniu, dzięki czemu można zjeść jej więcej (istotne dla osób spożywających spore ilości węglowodanów). Minusy: dostępność, obecność glutenu, mała zawartość magnezu. Podsumowanie Kasze bez wątpienia powinny być stałym elementem diet bazujących na węglowodanach jako źródle energii. Warto spożywać różne, [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] pokarmowe mogą powodować różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, m.in. gazy, wzdęcia, zaparcia. Pokarmy, które często są źródłem takich dolegliwości, to np. nabiał, jaja, gluten. Jeżeli wzdęcia powtarzają się u Ciebie bardzo często, spróbuj zaobserwować czy nie dzieje się to tylko po określonych produktach. Spróbuj je wykluczyć z diety na [...]
[...] i zwierzęce uzupełniają swoje aminogramy, zastosowanie niewielkiego udziału białek roślinnych nie będzie miało wpływu na działanie samego białka. Jedynie osoby uczulone na gluten, powinny unikać produktów tego typu. Koszt opakowania 1000g to zaledwie 39zł, co jest dość konkurencyjnym rozwiązaniem. Ciekawym produktem dla wegetarian jest też [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] benzoesan sodu, sorbinian potasu, suszona natka pietruszki, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, ekstrakt czosnku, substancja słodząca: sukraloza. Może zawierać soję, gluten, mleko, seler, gorczycę i produkty pochodne. Wartości energetyczne w 100g: Sos czosnkowy zawiera 91kcal, w tym: 7,2g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: [...]
[...] które będą powodować nieestetyczny wygląd brzucha, jak choćby SIBO (zbyt duży rozrost bakterii w jelitach). Problemem mogą być też stany zapalne jelit, uczulenie na gluten i wiele innych przypadłości powiązanych z układem pokarmowym. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Przeważnie problemy z “dużym brzuchem” są spowodowane [...]
[...] kątem ewentualnych niedoborów minerałów i witamin, będzie celowe eliminowaniem dużych grup produktów żywnościowych. Jako pierwsze przychodzą mi do głowy produkty zawierające gluten i laktozę. Ale zaraz po nich pojawia mi się w głowie dieta ketogeniczna, gdzie ograniczamy, w okolice bliskie zera, spożycie jednego z trzech głównych makroskładników [...]
[...] zwyczajna (Triticum aestivum). Dodatkowe typy to durum, samopsza, płaskurka i orkisz. Kiedy należy wykluczyć je z diety lub nie są zalecane? Celiakia i nadwrażliwość na gluten Osoby z chorobą autoimmunologiczną znaną jako celiakia, nie tolerują białek zwanych glutenem, ponieważ uszkadzają one wyściółkę jelita, co może powodować wzdęcia, [...]
[...] w zachwyt, ponieważ różnice te są naprawdę niewielkie. Ilość węglowodanów, tłuszczu i sodu też jest podobna. Gdzie zatem ta korzyść? Producent chwali chrupki za brak glutenu, dodatku cukru i zredukowaną ilość soli. Gluten w większości tego typu produktach nie występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i [...]